Marius Vacarelu, specialist geopolitica: „noi toti ne folosim de alti oameni”


Marius Vacarelu, blogger Adevarul si specialist in geopolitica vorbeste, intr-un interviu acordat in exclusivitate blogului In prima linie, despre subtilitatile mediatizarii cazului Pacepa. Aminteasc ca, astazi, postul de televiziune B1 Tv a difuzat un amplu material intitulat „Dezinformare: planul secret de distrugere a Occidentului”.
Reactiile nu au intarziat sa apara.
Pe pagina sa de Fb, consilierul prezidential Iulian Chifu a catalogat drept „periculoasa” abordarea B1 despre Pacepa: „Foarte periculoasa abordarea B1 despre Pacepa cu o amestecatura de propaganda republicana(fara legatura), expunerea stangii americane de tip Mc Cartist si eroizarea fostului Sef al DIE. Cu atac la Larry Watts, fara contrareplica, fireste… abordare unilaterala, zic eu… pacat. Qui prodest???”
In prima linie: Ati urmarit documentarul difuzat astazi de p;ostul; b1 tv?
Creeaza, deja controverse pe retelele de socializare
Marius Vacarelu: Nu, dar am auzit cite ceva
In prima linie: Consilierul prezidential Iulian Chifu sustine ca este „Foarte periculoasa abordarea B1 despre Pacepa cu o amestecatura de propaganda republicana(fara legatura), expunerea stangii americane de tip Mc Cartist si eroizarea fostului Sef al DIE. Cu atac la Larry Watts, fara contrareplica, fireste… abordare unilaterala, zic eu… pacat. Qui prodest???” V-as intreba si eu, pe dvs: Cui foloseste?
Marius Vacarelu: Evident, celor ce il folosesc pe Pacepa.
In prima linie: Cine are interes sa il foloseasca pe Pacepa?
Marius Vacarelu: Cam toata lumea, deoarece omul nu are curaj sa se intoarca in tara
In prima linie: „Cam toata lumea” nu spune nimic
Marius Vacarelu: Stand acolo unde e, de neatins, fiecare poate folosi de la el ce doreste, delcaratii trunchiate, orice.
In prima linie: E o notiune vaga.
Marius Vacarelu: Nu e. Repet, fiecare foloseste parti din ce zice individul dupa caz. Asta, pt ca are avantajul de a fi invizibil in Romania. Ca sa il comparati, sa analizati situatia interviurilor lui Liviu Turcu.
Asta e intrebarea cheie: cetetene Pacepa, de ce nu vii tara pt o saptamana – doua, la cateva emisiuni?
In prima linie: Intrebarea mea este: cine se foloseste de Pacepa in momentul de fata si de ce?
Marius Vacarelu: Aici, nimeni nu poate sa dea un raspuns real, decat cei din partidele parlamentare si serviciile de informatii. Ideea, la Pacepa fiind mai puternica, este simpla si clara: noi toti ne folosim de alti oameni
In viata de fapt este o continua lupta intre cei care pot manevra / manipula / folosi mai multi oameni pentru atingerea scopurilor lor. Ca uneori acest proces se numeste camapnie electorala, e doar o particularitate.
De aceea, fara nici o problema, vom raspunde ca toti il folosesc,asa si cum dvs folositi cazul pt trafic pt blog sau cum eu ii folosesc pe pisoi pentru a ma relaxa. In zona sensibila, apare si a doua problema: neprofesionismul celor ce fac interviuri: spre exemplu vreti sa faceti un interviu cu Mahmud Abass, dar nu stiti decit la nivel minim sau doar la nivel rezonabil problematica zonei.
Interviul va fi slab sau fara prea multe calitati. Daca insa stiti f bine problema, va fortati interlocutorul sa spuna mai multe lucrui interesate, iar daca se blocheaza, rezulta ca are multe de ascuns, deci, ca jurnalist, ai castigat meciul. Si in cazul Pacepa, situatia cazului, din cele citeva carti care au aparut despre el se refera la o perioada lunga de timp (1950 – 1978 si dupa). Deci, cine vrea sa inteleaga cine il foloseste mai mult, ar trebui sa aiba cunostinte puternice din acele timpuri dar si din cele de acum, altiminteri, se opereaza cu franturi de adevar, ascunderi etc. Ceea ce este insa stabiit despre Pacepa, din toate anchetele, este caracterul corupt si corupator al acestuia, ceea ce nu este o „marca” buna pt orice ar spune, din moment ce i s-a pus pe frunte aceasta eticheta.
In prima linie: Exista studii citite de prea putini jurnalisti si analisti care sustin ca defectarea lui Pacepa a constituit o contributie la caderea comunismului in Europa. Cei care il denigreaza sunt mult mai multi, dar fara acces la date. De care parte va situati?
Marius Vacarelu: Sa ne intelegem, comunismul nu a cazut din motive de Pacepa. Comunismul nu a cazut decat in momentul in care centrul nu a mai putut sustine economic sistemul tarilor comuniste. Exista o particularitate a sistemelor dictatoriale: situatiile de la periferie niciodata nu determina caderea centrului. In democratie se poate intampla asta, dar nu in dictatura.
Faptul ca se discuta pe larg despre Pacepa este de fapt doar tendinta unor oameni fara putere in marele flux al politicii globale de a se da importanti.
In prima linie: In Romania, Revolutia a izbucnit in Timisoara, deci nu in centru.
Marius Vacarelu: Nu,  revolutia a izbucnit in Bucuresti, Timisoara era izolata, faraBucuresti, incercuita cum era, rezista cateva zile si apoi se termina de la sine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s