„Ucraina, mai unită astăzi ca niciodată”


În timp ce ţărişoara noastră este preocupată de starea de sănătate a lui Bote şi sunt doar câţiva cei care sunt interesaţi de politică externă, în ţări precum Elveţia, oamenii nu îşi uită originile. Ba, mai mult, sunt observatori atenţi ai evenimentelor din acea zonă a lumii.Imagine

Este cazul lui Chiril Tîșcic (Тыщик), un basarabean care trăieşte la Geneva, implicat în activitatea diasporei moldo-române de acolo –Asociaţia moldo-română Eminescu –, care a vorbit pentru În prima linie despre “cartoful fierbinte” Ucraina. Declaraţiile făcute reprezintă punctul său de vedere.

El susţine că, astăzi, Ucraina este mai unită ca niciodată. “Eu cred că Ucraina este mai unită astăzi decât niciodată. Contrar la ceea ce se vorbeşte pe larg precum că Ucraina este în pragul unei divizari între Vestul şi Estul ţării. Asta pentru că ucrainenii astăzi protestează, mai mult – s-au ridicat contra bandiţilor de la guvernare, contra bandiţilor legiferati şi a corupţiei care i-a sărăcit pe foarte mulţi.”  Imagine

“Deci, spre deosebire de Revoluţia Oranj din 2004, când ucrainenii protestau contra unui candidat sau pro candidatul favorit, astăzi cauza lor nu mai depinde de niciun partid politic. Mai mult ca atât, partidele politice din opoziţie care bineînţeles sunt de partea protestatarilor nu se bucură de o recunoaştere deplină din partea Maidanului. Opoziţia nu este liderul Maidanului. Maidanul – toţi protestatarii din Kiev, Ucraina şi diaspora ucraineană nu este condusă de opoziţie”.

Care este motivul real pentru care Chiril Tîşcic urmăreşte derularea evenimentelor din Ucraina? “Personal, urmăresc ce se petrece in Kiev pentru faptul că suntem martorii unei mişcări populare fără precedent în această parte a Europei şi pentru că sunt ucrainean după tată (şi român basarabean după mamă). În Geneva, diaspora ucraineană a organizat vreo 10 euromaidanuri în Piaţa ONU. De fiecare dată, iniţiatorii organizării au fost persoane diferite. Adică, la câteva evenimente deosebit de violente din Kiev – diaspora ucraineană din Geneva reacţiona prompt prin oameni care nu au fost si nu sunt organizaţi în vreo organizaţie. De fiecare dată, cineva nou venea, prin reţelele de socializare, cu propunerea de a organiza un miting de solidaritate cu Maidanul din Kiev.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s