„Moralitatea lor nu poate să fie şi moralitatea noastră”


Preşedintele Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Rromi, Florin Motoi, comentează, într-un scurt interviu acordat blogului În prima linie, cazul femeii rrome care a înapoiat portofelul cu bani, dar şi efectele pe care mediatizarea acestui caz le-a avut.

În prima linie: Cunoaşteţi cazul femeii din localitatea Berca, judeţul Buzău, de etnie rromă, care a devenit cunoscută publicului larg după ce a înapoiat un portofel cu 1000 de lei. După ce s-a aflat de gestul femeii, politicienii încep să o viziteze. Cum comentaţi acest fapt?
Florin Motoi: Înca o dată se demonstreză percepţia majoritarilor, politicienilor, inclusiv a presei faţă de rromi…ceea ce a făcut această domnişoară este o chestiune pe care ar trebui orice om cu valori s-o facă… Dacă mă raportez la ceea ce vor ei să scoată în evidenţă, aş spune că este o demonstraţie clară că suntem diferiţi şi că avem şi noi rromi cinstiţi, chiar dacă sunt foarte amărâţi.
În prima linie: Consideraţi că sărăcia şi naivitatea rromilor trebuie să fie exploatate de liderii politici?berca
Florin Motoi: Sărăcia şi naivitatea de cele mai multe ori este folosită de politicieni… este evident că nu ar fi trebuit să fie aşa…
În prima linie: Unul dintre politicienii care au vizitat-o este chiar senatorul de etnie rromă Damian Drăghici.
Florin Motoi: Despre Damian Draghici nu pot spune decât că este un om care, cel puţin faţă de mine, s-a dovedit a fi foarte sincer… Mi-a spus clar că el este pus acolo special să nu facă nimic pentru rromi… (Damian Drăghici a fost consilier onorific al Primului Ministru, n. mea ) şi mai nou au pus o fătucă(Anina Ciuciu, n. mea) ce trebuie să respecte acelaşi principiu… normal ar fi ca în funcţiile cheie să existe oameni care vin din comunitate şi care au o legatură strânsă cu comunitatea şi nicidecum doar ce au învăţat la şcoală.
În prima linie: Sunt politicienii morali?
Florin Motoi: Aş răspunde tot cu o întrebare: ce este moralitatea? Oare mai poate fi definită de cineva, mă refer la politicieni. În acestă ţară, moralitatea lor nu poate sa fie şi moralitatea nostră… şi invers.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s