Şcoala românească, în prăpastie.


De ani de zile, soarta învăţământului românesc este tot mai cruntă, pornind de la demotivarea dascălilor – în principal, prin acordarea unor salarii de-a dreptul simbolice şi până la nenumăratele reforme care au avut ca rezultat doar adâncirea discrepanţei dintre ce oferă şcoala şi nevoile unei societăţi în schimbare. Altfel spus, şcoala nu s-a „updatat”.
Tinerii absolvenţi români au cv-uri stufoase, diplome peste diplome şi zero lei în buzunare, în timp ce alţii, care au doar „şcoala vieţii”, reuşesc să prospere. De ce? Răspunsul este foarte simplu: pentru că oamenii au înţeles un adevăr dureros: în România, şcoala nu este garanţia unui viitor strălucit. Media a avut şi ea grijă să ilustreze cu exemple cretine ideea enunţată deja.
Înscrierile tot mai puţine la Bac dovedesc că tinerii nu mai sunt interesaţi nici măcar de acea diplomă. Şi de ce ar face-o, când ei au văzut că o hârtie la mână nu le asigură nici un job mai bun, nici şansa unei vieţi decente? Desigur, ipocriţii ar putea să îmi sară în cap şi să spună că, de mici, copiii nu mai învaţă şi fug de şcoală „ca dracu’ de tămâie”. Adevărat. Dar se întreabă cineva dacă şcoala sau cadrele didactice sunt în măsură să pregătească noile generaţii în conformitate cu provocările prezentului şi, mai ales, ale viitorului?ldm
Din păcate, intrăm într-un cerc vicios. Mă întreb, numai, cu amărăciune, dacă onor aleşii neamului vor lua măsuri pentru a stopa aceste fenomene îngrijorătoare. Răspunsul este cu siguranţă nu. De ce? Priviţi-le cv-urile. Şi veţi înţelege.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s