Sorin Rosca Stanescu instiga romanii contra Federatiei Ruse.


Georgiana Arsene

Mi-a atras atentia editorialul de astazi al jurnalistului Sorin Rosca Stanescu publicat in Ziua News, in care acesta, sub scutul unui patriotism si al unor emotii, dar si apasand pe fobiile pseudo-istorice ale romanilor, indeamna la actiuni impotriva Federatiei Ruse, intr-un mod periculos.

Nu este pentru prima data cand presa de la noi adopta o asemenea atitudine, totusi repetarea actiunilor devine primejdioasa, mai ales tinand cont de faptul ca ataca, indirect, relatiile dintre statul nostru si cel rus.

S-a produs un act de-a dreptul criminal. Un atentat brutal la adresa independentei Republicii Moldova. Evgheni Sevciuk, autointitulatul lider de la Tiraspol, a semnat un decret ticalos. Conform acestui decret, regiunea Transnistria, separata cu forta de Republica Moldova la capatul primului razboi hibrid din istoria moderna, urmeaza sa devina parte componenta a Federatiei Ruse”, sustine Sorin Rosca Stanescu.

Brutalitatea introducerii nu este decat o metoda psihologica de a-l face pe cititor sa priveasca lucrurile prin prisma unei gravitati extreme. „Act de-a dreptul criminal” este o catalogare cel putin hiperbolizata si vine in contextul in care, nu cu mult timp in urma, presa romaneasca devenise terenul fertil pentru aparitia unor articole care anuntau pericolul rusesc, facand apel la emotii si deloc la realitatile din teren. Ma refer la exercitiile militare desfasurate in Transnistria, cand jurnalistii romani folosisera incorect anumiti termeni, din necunoastere sau, pur si simplu, din rea vointa.

Sorin Rosca Stanescu exclude, din start, realitatea. Si anume ca „autointitulatul lider de la Tiraspol” a semnat decretul privind punerea in aplicare a REZULTATELOR REFERENDUMULUI DIN 2006, cand aproape 97% dintre participanti au votat pentru independenta si aderare la Federatia Rusa.”Dupa ce Basarabia a fost luata cu japca de Stalin, iata ca actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, urmeaza sa ia cu japca o parte a Republicii Moldova„.

„A lua cu japca” inseamna a lua cu sila, cu forta si pe nedrept.

Ma intreb cum poate sa ia Vladimir Putin cu japca Transnistria, in conditiile in care, repet, Sevciuk a semnat un decret privind punerea in aplicare a rezultatelor referendumului din 2006, adica a vointei populare?srs

Retorica lui Sorin Rosca Stanescu merge mai departe. El se ia la tranta cu autoritatile de la Bucuresti, care, zice el, nu au nici o reactie si ii aduce o lauda lui Marian Munteanu, cel care a devenit cunoscut ca urmare a protestelor din Piata Universitatii din 1990, care au sfarsit in cea mai sangeroasa mineriada.

Nu trebuie trecuta cu vederea afirmatia lui Marian Munteanu acordata site-ului Activenews, in data de 31 august a anului in curs, ca reactie la afirmatiile diplomatului american la Chisinau: „Bineinteles ca moldovenii sunt romani. Domnul ambasador este gresit informat, iar noi traim intr-o tara in care, de 26 de ani de ani, institutiile si ministerele statului roman nu au fost in stare sa asigure o corecta reprezentare a intereselor statului roman in strainatate. Si asta va spun in calitatea unuia care s-a straduit, pentru cauza Romaniei, timp de 26 de ani in relatia cu Statele Unite ale Americii”.

Ce inseamna ca Marian Munteanu „s-a straduit, pentru cauza Romaniei, timp de 26 de ani in relatia cu Statele Unite ale Americii”? Ce a facut el, concret? 26 de ani inseamna perioada din 1990 pana in prezent. Unde era Marian Munteanu in 1990? In Piata Universitatii. Cum s-au terminat protestele? Intr-o balta de sange. Ce concluzie rezulta de aici?mm

De asemenea, Marian Munteanu a fost, la inceputul anului in curs, intr-o vizita in SUA impreuna cu co-presedintele PNL, Alina Gorghiu, jurnalistul Mihai Gadea si Dan Mihalache, pe vremea cand era consilier prezidential.

In aceste conditii, de ce Sorin Rosca Stanescu este solidar cu ideile lui Marian Munteanu?

Mai mult decat atat, Rosca Stanescu invoca patriotismul si face apel la emotii pentru a-si sustine demersul sau jurnalistic. „Daca moare romanismul, daca moare patriotismul, atunci putem sa ii punem cruce Romaniei”. Niste afirmatii emfatice, instigatoare si care nu fac apel la ratiune ci la un fals sentiment de apartenenta la un stat care a dovedit, de-a lungul timpului, ca nu poate fi garantul libertatilor si sigurantei, in primul rand economice, a cetatenilor sai. Oare romanii plecati peste hotare sa asigure o viata mai buna copiilor minori lasati acasa in grija cui s-a nimerit sunt de acord cu ideile jurnalistului Rosca Stanescu?

Este cazul sa judecam mult mai rece evenimentele externe, pentru a nu ne lasa prada unor emotii care nu numai ca nu sunt constructive, dar pot declansa conflicte majore.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s