Aleksandr Dughin: „Noua Ordine din perspectiva nord-americana”


Georgiana Arsene

Lucrarea „Statele Unite si Noua Ordine Mondiala. O dezbatere intre Olavo de Carvalho si Aleksandr Dughin”, aparuta in Romania la Editura Humanitas, atrage atentia printr-o informatie care ne este relevata de catre „ideologul lui Putin”, asa cum este el numit in tara noastra filosoful, geopoliticianul, sociologul si politicianul rus Aleksandr Dughin.

Este vorba despre pozitia Statelor Unite in contextul Noii Ordini Mondiale. Desi lucrarea este din 2011, evenimentele petrecute pe scena internationala sunt, totusi, de actualitate, in conditiile in care evenimentele vin sa intareasca ideile expuse de Dughin.alexander-dugin

Noua Ordine din perspectiva nord-americana

Pozitia Statelor Unite ale Americii in aceasta schimbare este asigurata, dar viitorul Statelor Unite se afla sub semnul intrebarii, din moment ce americanii trebuie sa faca fata multor provocari si isi vad imperiul supus unui test meticulos. Unele provocari sunt intr-o anumita masura noi si originale, iar Statele Unite, in situatia de fata, au posibilitatea de a urma trei cai distincte:

  1. Sa infiinteze un Imperiu American stricto sensu, prin consolidarea tehnica si sociala a unei arii centrale dezvoltate (Centrul Imperial), in vreme ce spatiile externe ar ramane impartite si fragmentate intr-un stadiu de perturbari permanente (asemanator haosului); se pare ca neoconservatorii (neocons) sunt in favoarea acestui tipar;
  2. Sa creeze o unipolaritate multilaterala, in care Statele Unite ar coopera cu puterile care agreeaza rezolvarea problemelor regionale (Canada, Europa, Australia, Japonia, Israel si probabil alte tari) si ar pune presiune pe „tarile infame” (Iran, Venezuela, Belarus, Coreea de Nord) sau pe tarile ezitante, care lupta pentru a-si asigura independenta regionala (China, Rusia etc.). Democratii si Obama par inclinati sa actioneze astfel.
  3. Sa promoveze globalizarea accelerata prin intemeierea Guvernului Mondial si destituirea rapida a suvernanitatii Statelor Nationale in functie de crearea Statelor Unite ale Lumii, care ar fi guvernate de elita globala in termeni legali. Acesta este proiectul Consiliului pentru Relatii Externe, reprezentat de strategia lui George Soros si fundatiile sale. Asa-numitele „revolutii colorate”, in acest caz, sunt armele cele mai eficiente pentru a destabiliza si a distruge, in final, Statele„. Op.cit, pagina 37.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s