Resentimentul nietzschenian al jurnalistilor romani.


Georgiana Arsene

O data cu schimbarea guvernului si cu dezvaluirile lui Sebastian Ghita, presa romaneasca incepe sa se miste, in sensul ca unii jurnalisti-cu siguranta, in perioada urmatoare vor fi mai multi-incep sa acuze presiuni asupra lor sau sa mimeze dizidenta.

Scriam eu acum vreo doua zile pe pagina mea de Fb ca, daca voi vrea ceva de acum inainte, voi spune ca am fost amenintata cu moartea. Iata ca mesajele mele nu raman fara urmari si ca unii chiar nu stiu de gluma, asa ca spun ca au fost hartuiti, ca urmare a opiniilor lor pline de profunzime si deontologie exprimate in paginile ziarelor. Fraza asta este o ironie si trebuie tratata ca atare.

Am citit dimineata o postare a jurnalistei Ramona Ursu -ex Adevarul, din cate inteleg- care se lamenta ca, dupa ce a scris doua articole, unul in care ii dorea lui Victor Ponta sa moara si un altul despre Sebi Ghita, ambele „ornate” cu termeni metafizici, precum: „politruc comunistoid”, „un nimeni”, „un parvenit de ultima speta”, „un golanas politic”, „simbol al nesimtirii”, „penalule”, „scursuri”, „nemernicilor”, „gunoaie care isi spun jurnalisti”, „zdreanta”, „sluga absoluta”, „penalul asta fugar”, „elev tupeist”, si-a dat demisia. Si ca inca din vara se faceau presiuni asupra redactorului sef sa o dea afara de la Adevarul.ramona-ursu

Jurnalista face apel la puterea magnetica a locurilor comune consacrate: presiuni, deontologie, posibil hartuire sau chiar santaj.

Ma astept ca in perioada imediat urmatoare sa mai aud de jurnalisti care, din dragoste pentru profesie, nu accepta sa li se spuna ce si cum sa scrie si prefera onoranta demisie, finalizata cu balacareala mediatica pentru ca, la dracu, degeaba esti deontolog daca nu balacaresti fostii sefi.images

Ca si cum acest dezastru planetar nu ar fi fost suficient, ca si cum nu ar fi fost de ajuns ca ziarul Adevarul va avea mai putine invective, am aflat tot de pe Fb ca site-ul Evz a fost atacat cibernetic.

Tot e bine, putea fi atacat psihotronic si atunci ne-am fi confruntat cu dialectica fatala a relatiilor dintre gandire si realitate. Ce spun eu aici? Asta se intampla deja, fara ca bravii jurnalisti-o parte din ei, evident, sa fie subiectii interactiunilor psihice la distanta.

Cred mai degraba ca, dupa ce 3 romani au accesat site-ul Evz, respectiv Capital, a explodat traficul si site-ul a devenit indisponibil.

Eu cred ca este vorba despre un resentiment in sens nietzschenian, generat de guvernul Grindeanu.

Oricum ar fi, ii felicit. Toti dau dovada de o fantezie fara limite in actiune.

Dar daca tot rusii sunt vinovati? Atatea intrebari fara raspuns…

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s