Baza de cooperare România-Rusia, posibilitate sau utopie?


Georgiana Arsene

„Răul din afara noastră va fi nimicit numai atunci când îl vom nimici în noi”. Lev Tolstoi

Citatul din Lev Tolstoi nu este ales la întâmplare. Nu se vrea a fi deschizătorul unei introspecţii, ci reflectă sau, mai bine spus, ar trebui să reflecte atmosfera de marţi, 22 martie 2017, de la Ambasada Federaţiei Ruse de la Bucureşti, acolo unde a avut loc întâlnirea de rămas-bun cu prilejul încheierii mandatului domnului Vasily Potenga, Secretar II şi Ataşat de Presă, după patru ani petrecuţi în România.

Această perioadă, care a debutat în martie 2013, a reprezentat ani de activitate profesională intensă atât în relaţiile cu colegii din mass-media din România, cât şi în organizarea activităţilor sportive şi culturale ale Ambasadei Ruse, ani de edificare şi cultivare de relaţii; este, în acest caz, simbolic ceea ce a mărturisit, în acea seară, domnul Potenga şi anume că de fiecare din cei prezenţi la evenimentul din şoseua Kiseleff 6 îl leagă măcar o amintire. Mulţi dintre cei sosiţi la eveniment am simţit acest lucru.

La cocktail au participat reprezentanţi din presa autohtonă, sportivi români, printre care şefii asociaţiilor de şah din România, membri ai corpului diplomatic din Ambasadă.

Excelenta Sa, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, domnul Valery Kuzmin, a apreciat activitatea domnului Potenga, menţinând cât de multilaterală şi eficientă s-a dovedit aceasta.  La eveniment au participat Presedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România domnul Silviu Feodor, doamna Svetlana Crăciun de la Asociaţia tinerilor ruşi lipoveni, domnul Tudor Afanasov, Președintele Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă. Domnii Feodor şi Afanasov au înmânat domnului Potenga Diplome de Onoare din partea organizaţiilor lor. De asemenea, şeful Clubului Elisabeta Polihroniade a avut doar cuvinte frumoase de spus la adresa domnului Potenga.

Într-o ţară în care presa, într-o poporţie covârşitoare, este rusofobă, meseria de Ataşat de Presă, interacţiunea cu jurnaliştii români constituie o continuă provocare. Nu degeaba spunea cineva că „Fereastra spre lume poate fi acoperită cu un ziar”.

Experienţa avută în România îl determină pe diplomatul rus să creadă că se pot crea relaţii solide, bilaterale, româno-ruse, însă numai prin dialog, deschidere, prin adevăr şi respect reciproc. „Consider că reprezentanţii presei şi ai sportului din România au un rol important în construcţia acestei baze de cooperare”.

În mod absolut clar, un dialog constructiv între România şi Rusia nu poate exista atunci când una din părţi amplasează pe teritoriul său scutul antirachetă, dar poate exista dacă presa şi opinia publică manifestă o reală deschidere în acest sens.

Trebuie văzut dacă jurnaliştii prezenţi la eveniment au înţeles mesajul sau dacă vom citi în continuare atacuri la adresa Federaţiei Ruse pentru că, nu-i aşa, interesele şi convingerile proprii sunt lăsate în umbră atunci când patronul instituţiei media trasează alte direcţii, diametral opuse.protest-la-ambasada-rusiei-Tiberiu-Lovin-LM_8135-1024x652

„Să fiţi convinşi că plec la Moscova ca un prieten al României – o ţară pe care, cu ajutorul dumneavoastră, am ajuns să o cunosc îndeajuns încât să o îndrăgesc. Sper să revin în România, o ţară care, în mod categoric, mi-a rămas în suflet” a declarat domnul Potenga.

Îmi exprim speranţa că locul său va fi ocupat de un om care să poată fi caracterizat de Excelenţa Sa Domnul Valery Kuzmin drept „sufletul” locului, aşa cum l-a catalogat pe fostul Ataşat de Presă.

Din punctul meu de vedere şi cred că părerea nu este singulară- revenirea domnului Potenga în România ar însemna continuarea unui demers greu, pe alocuri chiar sisific, însă bine pornit în consolidarea unor relaţii de comunicare între România şi Rusia.

Explicaţie foto 1: Domnul Vasily Potenga aratând deschidere şi bunăvoinţă jurnaliştilor într-un moment tensionat. Momentul nu a escaladat datorită dialogului şi capacităţii de gestionare a situaţiei tensionate de către diplomatul rus.

Reclame

Publicat de Georgiana Arsene

Sunt omul in care Yin si Yang sunt cand prieteni, cand dusmani. Oscilez intre a scrie despre politica, oameni comuni, oameni creativi, frumosi sau urati, controversati, despre ceaiuri, carti, evenimente si viata. Uneori, pun bucati mari din suflat pe care le imbrac in fantezie. Pentru ca nu imi plac oamenii sobri si cei care ma considera o ciudata. Iar blogul meu se adreseaza celor care au curajul sa fie ei insisi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: