Marea Revoluţie Rusă din 1917 nu este o „halucinaţie a istoriei”!


Georgiana Arsene

La împlinirea unui centenar de la Marea Revoluţie Rusă din 1917, în România se folosesc termeni jignitori pentru istoria poporului rus, cum ar fi, spre exemplu, „halucinaţie a istoriei” – Arthur Suciu.

Nu, domnule Suciu, nu a fost o „halucinaţie a istoriei”, ci un eveniment de amploare în istoria statului rus. Marea Revoluţie din Octombrie nu a avut doar o dimensiune rusească. A devenit un eveniment mondial. Fotografia postată de Pavel Alekseenko.

Istoricii şi cercetătorii ruşi fac diverse estimări privind rolul acestui eveniment pentru ţara lor, dar niciodată nu îl aduc în derizoriu. Unii cred că evenimentele din Octombrie 1917 au fost o catastrofă naţională care a schimbat istoria naturală a Rusiei pre-revoluţionare, conducând la Războiul Civil, la poziţionarea Rusiei în urma alor ţări. Alţii sunt de părere că Marea Revoluţie a dus la instaurarea în Rusia a unui sistem totalitar de guvernare.

Indiferent de poziţiile acestea, Marea Revoluţie Rusă din Octombrie reprezintă un eveniment de cotitură în istoria omenirii, eveniment care a avut un impact major asupra întregii lumi şi care i-a înlesnit Rusiei alegerea unui mod fundamental diferit de dezvoltare a ţării, un mod care să îi ofere o creştere economică fără precedent, în aceeaşi linie situându-se dezvoltarea ştiinţei, industriei şi agriculturii.

Până la începutul anului 1921, Rusia Sovietică trăia experienţa devastatoare a două războaie. Este vorba despre Primul Război Mondial şi despre cel Civil. Producţia industrială a scăzut de aproape cinci ori. Producţia agricolă s-a înjumătăţit. Aproximativ 25 de milioane de oameni au căzut victime foametei şi epidemiilor.

În perioada 1922-1929, la începutul planurilor cincinale, au fost construite peste 2000 de întreprinderi industriale mari, iar în plan economic, ţara a atins nivelul din 1913.

Marea Revoluţie din Octombrie este o parte a trecutului din care trebuie învăţat, privind spre viitor!

 

Reclame

Publicat de Georgiana Arsene

Sunt omul in care Yin si Yang sunt cand prieteni, cand dusmani. Oscilez intre a scrie despre politica, oameni comuni, oameni creativi, frumosi sau urati, controversati, despre ceaiuri, carti, evenimente si viata. Uneori, pun bucati mari din suflat pe care le imbrac in fantezie. Pentru ca nu imi plac oamenii sobri si cei care ma considera o ciudata. Iar blogul meu se adreseaza celor care au curajul sa fie ei insisi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: