Sfârşitul crunt al Zoiei Kosmodemianskaia, tânăra torturată de nazişti.


Avea 18 ani şi o viaţă întreagă înainte – dar soarta a avut alte planuri cu tânăra care a ales să lupte pentru un ideal.

Georgiana Arsene

La 75 de ani de la eliberarea Europei de fascişti, ar trebui să aducem în prim plan poveştile celor care au murit pentru patrie. Ale celor care nu au acceptat ca patria lor să fie invadată de nazişti.

Chiar dacă asta a însemnat să plătească extrem de scump pentru lupta lor.

Zoia Kosmodemianskaia a fost prima femeie din Marele Război pentru Apărarea Patriei decorată ca erou al Uniunii Sovietice.

„Una dintre cele mai tinere cercetaşe, Zoia Kosmodemianskaia, avea numai 18 ani când a fost prinsă în timp ce tăia cablurile telefonice nemţeşti. A fost torturată atât de brutal, încât chiar şi unii soldaţi nazişti s-au simţit dezgustaţi, dar ea a refuzat cu încăpăţânare să-şi dezvăluie identitatea sau să-şi dea în vileag tovarăşii”, relatează, în cartea sa, „Rusia, un mileniu de istorie”, Martin Sixmith, pag. 340

Autorul povesteşte că, pe eşafodul improvizat, cu ştreangul deja la gât, s-a adresat populaţiei civile care se adunase s-o vadă murind, spunându-le că se bucură să moară pentru patrie. Imagini pentru zoia kosmodemianskaia

Sixmith precizează, de asemenea, că naziştii îi fotografiaseră execuţia şi trupul pe jumătate gol aruncat în zăpadă.

Trebuie reamintit faptul că, în 22 iunie 1941, are loc operaţiunea Barbarossa, prin care trupele naziste atacă URSS. În cuvântarea din 3 iulie 1941, Stalin spune că „războiul împotriva Germaniei fasciste nu poate fi socotit un război obişnuit” şi că el este, totodată, „marele război al întregului popor sovietic împotriva trupelor fasciste germane, un război pentru apărarea Patriei”.

 

Publicat de Georgiana Arsene

Sunt omul in care Yin si Yang sunt cand prieteni, cand dusmani. Oscilez intre a scrie despre politica, oameni comuni, oameni creativi, frumosi sau urati, controversati, despre ceaiuri, carti, evenimente si viata. Uneori, pun bucati mari din suflat pe care le imbrac in fantezie. Pentru ca nu imi plac oamenii sobri si cei care ma considera o ciudata. Iar blogul meu se adreseaza celor care au curajul sa fie ei insisi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: